Starting from a reflection on the ways in which overcoming the nature-culture dichotomy is changing the anthropology of food, the text articulates a reflection on the centrality of the socio-cultural dimension of nutrition, too often forgotten by institutional action (from school canteens to reception centres for migrants), or programmatically removed from a science of nutrition that speaks to abstract and “universal” bodies, detached from any form of cultural rootedness. In particular, the essay explores the relationship between food consumption and health/illness, and between food production and territories/environments in contemporary society.
A partire da una riflessione sui modi in cui il superamento della dicotomia natura-cultura sta cambiando l’antropologia dell’alimentazione, il testo articola una riflessione sulla centralità della dimensione socio-culturale della nutrizione, troppo spesso dimenticata dall’agire di istituzioni che si occupano di cibo (dalle mense scolastiche ai centri di accoglienza per migranti), o programmaticamente rimossa da una scienza della nutrizione che parla a corpi astratti e “universali”, avulsi da qualsiasi forma di radicamento culturale. In particolare, il saggio approfondisce il rapporto tra consumo di cibo e salute/malattia, e tra produzione di cibo e territori/ambienti nella contemporaneità.
Tassan, M., Molinari, A. (2025). Introduzione. Temi e prospettive per alimentare il sociale. In M. Tassan, A. Molinari (a cura di), Alimentare il sociale. Sguardi etnografici sulla produzione e il consumo di cibo nella contemporaneità (pp. 7-37). Milano : Ledizioni.
Introduzione. Temi e prospettive per alimentare il sociale
Tassan, M;Molinari, A
2025
Abstract
Starting from a reflection on the ways in which overcoming the nature-culture dichotomy is changing the anthropology of food, the text articulates a reflection on the centrality of the socio-cultural dimension of nutrition, too often forgotten by institutional action (from school canteens to reception centres for migrants), or programmatically removed from a science of nutrition that speaks to abstract and “universal” bodies, detached from any form of cultural rootedness. In particular, the essay explores the relationship between food consumption and health/illness, and between food production and territories/environments in contemporary society.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.


