Through this paper we intend to offer a contribution to the debate on food and environmental security and sustainability in the European Outermost regions, so as to illustrate the not-so-apparent linkages between departmentalisation, socio-economic inequalities and food and environmental insecurity. Historically known as the “garden” of the Comoro Islands, Mayotte is the only island of the Comoro archipelago to have rejected independence, preferring to it a full - albeit turbulent - integration to France. Because of its relative richness, Mayotte represents nowadays the main destination of illegal immigration in the South-West Indian Ocean. Some of the most frequent activities to be carried out by migrants - mainly from the Comoro and Madagascar - stand out the cultivation and street vending of fruit and vegetables, especially tomatoes. According to a survey promoted by the Direction of Food, Agriculture and Forest (DAAF), the vast majority of tomatoes sold by street vendors presents very high rates of dimethoate, an extremely neurotoxic insecticide, banned in Europe in 2016. Through the example of the “forbidden tomatoes” of Mayotte, this paper aims to explore the entanglement between socio-economic inequalities - generated and/or compounded by the departmentalisation process - and the resulting food and environmental insecurity.

Con questo saggio si intende offrire un contributo al dibattito sulla sostenibilità e sulla sicurezza alimentare e ambientale nelle realtà ultraperiferiche europee, illustrando le connessioni non sempre evidenti tra dipartimentalizzazione, disuguaglianze socioeconomiche e insicurezza alimentare e ambientale. Nota storicamente come il “giardino” delle Comore, Mayotte è l’unica isola dell’arcipelago ad aver rifiutato l’indipendenza, preferendo a essa una piena – seppur turbolenta – integrazione alla Francia. I piani di allineamento economici e strutturali, conseguenti il processo di integrazione istituzionale, hanno contribuito a rendere l’isola una meta privilegiata dai migranti della zona, proprio in virtù della sua relativa prosperità. Tra le attività informali che i migranti – essenzialmente di origine comoriana e malgascia – svolgono per sopravvivere a Mayotte, spiccano la coltivazione e la vendita in strada di verdure, in particolare di pomodori. Da un’indagine promossa nel 2017 dalla Direction de l’Alimentation, de l’Agriculture et de la Forêt (DAAF), è emerso però che la stragrande maggioranza dei pomodori venduti dagli ambulanti dell’isola presentava tassi elevatissimi di dimetoato, un potente insetticida, proibito in Europa nel 2016 a causa della sua acuta neurotossicità. A partire dal caso dei “pomodori proibiti” a Mayotte, l’analisi introdurrà alla questione della dipendenza dalle importazioni per sviluppare una riflessione sulle conseguenze dell’assimilazione dipartimentale e comunitaria sul piano alimentare, ambientale e sociale, nel tentativo di tracciare un nesso tra le disuguaglianze socioeconomiche – causate e amplificate dalla dipartimentalizzazione – e l’insicurezza alimentare e ambientale che ne deriva.

Schierano, P. (2024). Pomodori e pesticidi. (In)giustizia alimentare, sanitaria e ambientale nelle Regioni ultraperiferiche: il caso di Mayotte. ARCHIVIO ANTROPOLOGICO MEDITERRANEO, 26(1), 1-22 [10.4000/11t6l].

Pomodori e pesticidi. (In)giustizia alimentare, sanitaria e ambientale nelle Regioni ultraperiferiche: il caso di Mayotte

Schierano, P.
2024

Abstract

Through this paper we intend to offer a contribution to the debate on food and environmental security and sustainability in the European Outermost regions, so as to illustrate the not-so-apparent linkages between departmentalisation, socio-economic inequalities and food and environmental insecurity. Historically known as the “garden” of the Comoro Islands, Mayotte is the only island of the Comoro archipelago to have rejected independence, preferring to it a full - albeit turbulent - integration to France. Because of its relative richness, Mayotte represents nowadays the main destination of illegal immigration in the South-West Indian Ocean. Some of the most frequent activities to be carried out by migrants - mainly from the Comoro and Madagascar - stand out the cultivation and street vending of fruit and vegetables, especially tomatoes. According to a survey promoted by the Direction of Food, Agriculture and Forest (DAAF), the vast majority of tomatoes sold by street vendors presents very high rates of dimethoate, an extremely neurotoxic insecticide, banned in Europe in 2016. Through the example of the “forbidden tomatoes” of Mayotte, this paper aims to explore the entanglement between socio-economic inequalities - generated and/or compounded by the departmentalisation process - and the resulting food and environmental insecurity.
Articolo in rivista - Articolo scientifico
dependency; insecurity; justice; Mayotte; pesticides;
Antropologia, etnografia, dipendenza, insicurezza, pesticidi, giustizia, Mayotte
Italian
2024
26
1
1
22
open
Schierano, P. (2024). Pomodori e pesticidi. (In)giustizia alimentare, sanitaria e ambientale nelle Regioni ultraperiferiche: il caso di Mayotte. ARCHIVIO ANTROPOLOGICO MEDITERRANEO, 26(1), 1-22 [10.4000/11t6l].
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