This article focuses on the ethnographic case study of a festival revival observed in Celano, a hill town in Abruzzo (Italy). On 17 January, in accordance with the Catholic calendar, the community celebrates the feast of Saint Anthony the Abbot. In the folkloric iconography, the Saint is strongly connected with animals, specifically the pig, which is even represented with him in the sacred effigy. While in the past a more complex ritual was performed, what is central nowadays in the ‘re-invented’ tradition is the food sharing involving the whole community. On the feast night, a huge fire is set on the central square, and people flock around it, eat roasted pork sausages and drink wine. In the article, I discuss how the current ritual pork-sharing is emically maintained as a tradition to preserve the community’s identity, and how this enacts and reshapes the global–local dynamic.
L’articolo si basa sullo studio etnografico di una festa che si tiene ogni anno a Celano, un paese pedemontano abruzzese: il 17 gennaio, secondo il calendario cattolico, la comunità festeggia Sant’Antonio Abate. Nell’iconografia folklorica, il Santo è strettamente connesso con gli animali, specialmente con il maiale, che infatti è persino rappresentato con lui nelle sacre effigi. Se in passato un rito più complesso e articolato caratterizzava questa festa, oggi quello che è centrale nella tradizione ‘re-inventata’ è la condivisione del cibo che coinvolge tutta la comunità. La sera della festa, un grande falò è acceso in piazza e i celanesi si radunano intorno ad esso, mangiano salsicce arrosto e bevono vino. Nell’articolo si ragiona su come la condivisione di carne di maiale sia emicamente ancora considerata una tradizione che mantiene l’identità della comunità, e come essa abbia metabolizzato la dinamica globale-locale.
Della Costa, F. (2020). The Sacred Pig. Ritual food-sharing on the feast of Saint Anthony in Celano, Italy. JOURNAL OF MODERN ITALIAN STUDIES, 25(5), 570-591 [10.1080/1354571X.2020.1794379].
The Sacred Pig. Ritual food-sharing on the feast of Saint Anthony in Celano, Italy
Della Costa, F
2020
Abstract
This article focuses on the ethnographic case study of a festival revival observed in Celano, a hill town in Abruzzo (Italy). On 17 January, in accordance with the Catholic calendar, the community celebrates the feast of Saint Anthony the Abbot. In the folkloric iconography, the Saint is strongly connected with animals, specifically the pig, which is even represented with him in the sacred effigy. While in the past a more complex ritual was performed, what is central nowadays in the ‘re-invented’ tradition is the food sharing involving the whole community. On the feast night, a huge fire is set on the central square, and people flock around it, eat roasted pork sausages and drink wine. In the article, I discuss how the current ritual pork-sharing is emically maintained as a tradition to preserve the community’s identity, and how this enacts and reshapes the global–local dynamic.File | Dimensione | Formato | |
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