The ability to acquire healthy food (foodability) is a composite concept, which depends on several factors. First, it is related to the level of affordability, defined as the access to food in relation to prices and the purchasing power. Then, it is worth considering the physical accessibility in terms of proximity to groceries. It must be measured also the availability of fresh and healthy food, and the availability of goods that satisfy the preferences of specific groups of people. Finally, there are the knowledge and skills for processing food properly. The analysis of these aspects is a field of growing interest. The aim of this paper is to define a methodology for the affordability and to apply it in the city of Milan.

L’abilità a procurarsi cibo sano (foodability) è “un fatto” complesso. Essa dipende da più fattori: dall’accessibilità economica, esprimibile come il grado di accessibilità in relazione ai prezzi e alle disponibilità economiche. Dall’accessibilità fisica ossia dalla vicinanze fisica a luoghi di vendita. Dalla disponibilità di alimenti sani. Dalla disponibilità di cibi adeguati alle diverse popolazioni. Infine, dalla capacità delle persone di riconoscere il valore nutrizionale. Investigare tutti questi aspetti in maniera congiunta o separatamente rappresenta un tema di crescente interesse. L’obiettivo di questo articolo è definire una metodologia, applicata poi nella città di Milano, all’analisi dell’accessibilità economica.

Borrelli, N., Corti, G. (2019). How investigating food affordability in the city neighbourhoods. Defining a method of analysis and its implementation in the city of Milan [Investigare l'accessibilità economica al cibo. Definizione di uno studio metodologico e applicazione nella città di Milano]. SOCIOLOGIA URBANA E RURALE(119), 135-155 [10.3280/SUR2019-119009].

How investigating food affordability in the city neighbourhoods. Defining a method of analysis and its implementation in the city of Milan [Investigare l'accessibilità economica al cibo. Definizione di uno studio metodologico e applicazione nella città di Milano]

Borrelli, N
;
Corti, G
2019

Abstract

The ability to acquire healthy food (foodability) is a composite concept, which depends on several factors. First, it is related to the level of affordability, defined as the access to food in relation to prices and the purchasing power. Then, it is worth considering the physical accessibility in terms of proximity to groceries. It must be measured also the availability of fresh and healthy food, and the availability of goods that satisfy the preferences of specific groups of people. Finally, there are the knowledge and skills for processing food properly. The analysis of these aspects is a field of growing interest. The aim of this paper is to define a methodology for the affordability and to apply it in the city of Milan.
Articolo in rivista - Articolo scientifico
Food affordability; Food security; Foodability; Milan; Multidimensional analysis; Urban food policy;
accesso al cibo, sicurezza alimentare, analisi multidimensionale, Milano
Italian
2019
119
135
155
reserved
Borrelli, N., Corti, G. (2019). How investigating food affordability in the city neighbourhoods. Defining a method of analysis and its implementation in the city of Milan [Investigare l'accessibilità economica al cibo. Definizione di uno studio metodologico e applicazione nella città di Milano]. SOCIOLOGIA URBANA E RURALE(119), 135-155 [10.3280/SUR2019-119009].
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