In the current globalised context, food safety and free movement of foods represent two opposing interests. This shows quite clearly in the Novel foods Regulation, especially with regard to the marketing of insects, where the competent European authorities will have to take decisions whether or not to authorise the introduction on the European food market. This decision appear particularly complicated, especially because of the uncertainty of scientific evidences in this field: the way forward seems to be the environmental sustainability, trying not to absolutise the food safety and trying to avoid the risk of an unacceptable mercantilist rivalries.

Sicurezza alimentare e libera circolazione degli alimenti tendono, nell’attuale contesto globalizzato e tecnologicamente avanzato nella produzione alimentare, a rappresentare due poli in costante tensione. Tutto ciò è messo in evidenza attraverso l’analisi relativa alla commercializzazione in Europa dei Novel foods e, all’interno di tale categoria, degli insetti. Un terreno, quest’ultimo, ove è manifesto il conflitto fra gli interessi suindicati e ove non facili si prospettano le scelte regolatorie delle autorità sovranazionali e nazionali competenti, incaricate di assumere decisioni in un contesto in cui l’economia, l’etica, la scienza, e naturalmente il diritto, tendono ad intrecciarsi. In detto contesto, quel che occorre ricercare è allora la crescita sostenibile e la valorizzazione della food security, evitando sia di assolutizzare la food safety, la cui centralità non si vuole ad ogni modo mettere in discussione, sia di liberalizzare tout court il mercato alimentare europeo, spinti da quell’onda mercantilistica che sembrerebbe pervadere la nuova disciplina europea in materia.

Belviso, L. (2018). Sicurezza alimentare e libera circolazione degli alimenti in materia di Novel foods: il caso dell’entomofagia. In R. Budzinowski (a cura di), XV World Congress of Agricultural Law. Contemporary challenges of Agricultural Law: among Globalization, Regionalization and Locality (pp. 497-504). Wydawnictwo Naukowe UAM.

Sicurezza alimentare e libera circolazione degli alimenti in materia di Novel foods: il caso dell’entomofagia

Belviso, L
2018

Abstract

In the current globalised context, food safety and free movement of foods represent two opposing interests. This shows quite clearly in the Novel foods Regulation, especially with regard to the marketing of insects, where the competent European authorities will have to take decisions whether or not to authorise the introduction on the European food market. This decision appear particularly complicated, especially because of the uncertainty of scientific evidences in this field: the way forward seems to be the environmental sustainability, trying not to absolutise the food safety and trying to avoid the risk of an unacceptable mercantilist rivalries.
Capitolo o saggio
novel foods; food safety; food security; free movement of foods; insect-eating
sicurezza alimentare; libera circolazione degli alimenti; entomofagia
Italian
XV World Congress of Agricultural Law. Contemporary challenges of Agricultural Law: among Globalization, Regionalization and Locality
Budzinowski, R
2018
9788323233602
Wydawnictwo Naukowe UAM
497
504
Belviso, L. (2018). Sicurezza alimentare e libera circolazione degli alimenti in materia di Novel foods: il caso dell’entomofagia. In R. Budzinowski (a cura di), XV World Congress of Agricultural Law. Contemporary challenges of Agricultural Law: among Globalization, Regionalization and Locality (pp. 497-504). Wydawnictwo Naukowe UAM.
none
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10281/206232
Citazioni
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
Social impact