The canteen practice in three schools is being studied in a collaborative action research. Key variables have been identified: the organization of time, the space and the rules of socialization. By a preliminary phase of formulating and positioning of the problem, the subjects involved (primary School children, teachers, parents, professionals) highlight the strategies for improvement and corrective actions based on expert knowledge and experi-ential learning. This issue represents a challenge for the school and the educational innovation, because the constitutive complexity of nutrition education draws multidisciplinary aspects from a cultural, political, economic, and social point of view

La mensa scolastica è oggetto di studio di una ricerca-azione collaborativa svolta in tre scuole primarie. Le variabili chiave individuate e messe a tema durante la prima fase esplorativa sono: i tempi, gli spazi e le regole di social-izzazione L'azione didattica messa a punto è caratterizzata da una fase pre-liminare di formulazione e posizionamento del problema al fine di individ-uare strategie di miglioramento e interventi correttivi fondati su saperi es-perti e vissuti esperienziali dei soggetti coinvolti: bambini, insegnanti, gen-itori, operatori. Questa tematica rappresenta per la scuola una sfida verso l'innovazione didattica, perché, la complessità costitutiva di un intervento educativo di educazione alimentare richiama aspetti pluridisciplinari da un punto di vista culturale, politico, economico, e sociale

Zecca, L. (2016). Progettazione partecipata intorno alla mensa scolastica: una ricerca-azione. FORMAZIONE & INSEGNAMENTO, 14(2), 357-366 [107346/-fei-XIV-02-16_27].

Progettazione partecipata intorno alla mensa scolastica: una ricerca-azione

ZECCA, LUISA
Primo
2016

Abstract

The canteen practice in three schools is being studied in a collaborative action research. Key variables have been identified: the organization of time, the space and the rules of socialization. By a preliminary phase of formulating and positioning of the problem, the subjects involved (primary School children, teachers, parents, professionals) highlight the strategies for improvement and corrective actions based on expert knowledge and experi-ential learning. This issue represents a challenge for the school and the educational innovation, because the constitutive complexity of nutrition education draws multidisciplinary aspects from a cultural, political, economic, and social point of view
Articolo in rivista - Articolo scientifico
Canteen, Primary School, Action-Research, Participatory Design, TeacherEducation
Mensa Scolastica, Scuola Primaria, Ricerca-Azione, Progettazione Partecipata, Formazione Insegnanti
Italian
19-ott-2016
2016
14
2
357
366
open
Zecca, L. (2016). Progettazione partecipata intorno alla mensa scolastica: una ricerca-azione. FORMAZIONE & INSEGNAMENTO, 14(2), 357-366 [107346/-fei-XIV-02-16_27].
File in questo prodotto:
File Dimensione Formato  
1854-6949-1-PB.pdf

accesso aperto

Dimensione 5.49 MB
Formato Adobe PDF
5.49 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10281/135489
Citazioni
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
Social impact